Květináče z betonu


---hypertufa---

jsou to výrobky, které lze vytvořit z vlastnoručně namíchané směsi cementu, písku, vody. To je základ, pro obarvení výrobku lze přidat rašelinu, zeminu, lze použít i kameny. Pokud chcete vytvořit dekoraci, třeba květináč s hladkou strukturou, použijte jemný písek a cement, pokud požadujete hrubší strukturu a jakousi tmavší barevnou patinu hotového výrobku, použijte hrubý písek a rašelinu. Poměr příměsí je tak zhruba na třetiny. Při práci s cementem je nutné použít ochranné pomůcky, především rukavice.
Dále si zvolte nádobu, která bude tvořit základ, tuto vyložte igelitem, používala jsem potravinovou fólii, ale často se mi shrnula...vnitřek můžete vyložit listem silnější rostliny (bohyšky). Potom zvolte další nádobu, která bude v průměru menší, opět ji obalte fólií, obě nádoby vložte do sebe a mezi jejich okraj vylijte namíchanou betonovou směs. Dále je nutné nechat výrobek zaschnout, a to minimálně dva dny. Potom se opatrně odstraní obě nádoby. Pokud chcete hladké okraje, doporučuji je zbrousit smirkovým papírem, pokud naopak chcete originální, reliéfní vyznění, radujte se z hotového výrobku. Do dna lze ještě v této fázi navrtat dírku na odtok přebytečné vody, nebo tam lze na počátku do dna dát dřívko, které lze vytlačit.
Hotový výrobek ještě nechte několik dní vyschnout.
Výrobek si také můžete natřít barvou.



Směs s příměsí rašeliny


Cement, jemný písek, voda


Obyčejné chirurgické rukavice, dvě v sobě, po dokončení jemně smirkovým papírem vybroušeno

Vodní prvek - fontánka
Pokud na procházkách narazíte na lopuch, neváhejte, utrhněte list a tento vylijte betonovou směsí, nechte zaschnout a máte naprosto originální zahradní dekoraci. Bohužel, nějak se mi aktuálně ztratila fotka...
Na "hypertufa" jsou narazila na Pinterestu, kde je nepřeberné množství dalších nápadů.


Komentáře

Oblíbené příspěvky