Pomněnka.. asi lesní

je dvouletka či víceletka. Drobná květinka s modrými, růžovými či bílými velmi drobnými květy se žlutým středem roste poměrně hojně v lesích, u vodních toků či rybníků, na lukách a zahradách. Jednou jsou kvítka sytě modré, jindy bledé, odstínů je celá škála a poddruhů též. Existují také kultivary šlechtěné, které dorůstají do výšky několik desítek cm a déle kvetou, a které lze zakoupit jako zakořeněné sazenice. Pomněnka se vysazuje jak na okraj záhonů, tak třeba do truhlíků.



U mne na zahradě se pomněnka ocitla tak nějak sama od sebe. Poprvé se vyskytla poblíž jezírka a teď, po několika letech, se sama stěhuje do různých koutů zahrady, prostě, jak se jí zlíbí. Nijak ji nepěstuji. Zkusila jsem ji zasadit do květináče, ale myslím, že rychle odkvete, protože je to ten "pravý planý a zcela přírodní lesní či polní" druh. Pomněnce se dobře daří v místech s dostatkem vláhy.



Na mé zahradě kvete aktuálně právě teď a vydrží jí to tak do počátku července. Poté něžnou krásu drobných květů nahradí jiné, v létě kvetoucí rostliny.

Komentáře

  1. Pomněnka je neuvěřitelně jemná a krásná květinka. Já jsem jí letos poprvé viděla v zahradnictví jako sazeničku, tak ji mám v květináči na balkóně. Mám z ní velkou radost, ta kvítka jsou opravdu něžná. Krásné povídání, Diano.
    Hezký večer
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  2. Henrietko, máš pravdu, je krásná, nenápadná a originální...

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mám slabost pro pomněnky. U nás na zahradě si už dlouho žijí svým vlastním životem. Zbytečně je nevytrhávám a ony se překotně nerozmnožují. Ta růžová je taky obyčejná přírodní?
    Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
  4. Míšo je, teda asi... já ji nevysela, ale je možné, že se o nás ocitla letmo od sousedů...

    OdpovědětVymazat
  5. Jako malé mi mamka z pomněnek pletla věneček, který se dal na talířek s trochou vody. On jakoby narostl. Abych pravdu řekla, tak sama později jsem to už nezkoušela, ale pamatuji se na to.
    Pomněnka je krásné jemné kvítko.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Hani, vidíš, věneček z pomněnek... to musela být krása. Také přeji krásné dny!

    OdpovědětVymazat
  7. Pamätám sa, že moja babka mala tieto kvietky plnú záhradu. Z moderných záhrad sa nejako vytratili, ale určite nezaslúžene.Ich krása je nenápadná, ale veľmi nežná a pôsobia tak trošku romanticko-nostalgicky. Pekné slnečné dni.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky