Gazánie...

 jsou v našich podmínkách typickou letničkou, která stále více dobývá naše zahrady či truhlíky. Kvete na slunci a slunce potřebuje snad ještě více než zálivku, bez které se vlastně obejde i několik dní. O to víc mne  překvapuje, že kvete ještě teď na počátku října... V její domovině, kterou je Afrika, roste jako rostlina trvalá. Kopretinovité květy mohou dosahovat až deset centimetrů v průměru. Vzrůst letničky je však poměrně nízký do 30cm, takže když vysadíte jednu rostlinku vedle druhé, máte takový nízký lem trvalkového záhonu. Gazánie vysloveně krásně vypadají v truhlících. Rostlinky se dají poměrně snadno vypěstovat ze semínek, které zasadíte do propustné zeminy, lehce zatlačíte do země a  zavlažíte.


Květy mohou být v barvě bílé, oranžové, růžové, červené, fialové a často se mezi těmito barvami vytváří dvou až tří barevné kombinace.

Komentáře

  1. Diano, gazánie mám v truhlíku ještě teď a pořád mají spoustu květů. Jen je mi líto, že tak krásné květy jsou závislé na slunci, jak je pod mrakem, nádheru nevidno:-(.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  2. Henrietko, ano, ano, gazánie jsou trošku potvůrky, jak není slunce, tak jsou květy zavřené... Jsem fakt ráda, že je také pěstuješ, že sdílíme tuto krásu, i když pomalu ale jistě jim zvoní hrana...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky