V Egyptě ženy nepracují,

"taktně" chodí za manželem několik kroků, halí si hlavu do šátků - hidžábu, a pokud třeba plavou, tak zásadně oděné do burkin, což jsou plavky zahalující takřka celé tělo. Ve více než 40 stupních chodí oděny do dlouhých rukávů a kalhot a pláště či dlouhých šatů. Pokud je rodina solventní a vyrazí na dovolenou, tak má egyptská maminka vždy kolem sebe větší množství malých dětí a často s rodinou cestuje další košatá rodina i s prarodiči. Egyptská žena působí plaše. Za několik dní pobytu jsem potkala celkem devět pracujících žen, čtyři letušky, dvě prostovlasé, dvě  s pokrývkou hlavy, kdy tyto dvě byly jaksi ukryté a pouze připravovaly jídlo do vozíků a postávaly kdesi za oponou přípravny, dvě policistky či celnice provádějící pohmatem prohlídku těla a dvě pracovnice letiště, které jako jediné připomínaly obvykle se chovající evropské ženy a jednu orientální tanečnici.
Tato poslední žena mne nesmírně překvapila, protože jako jediná mne za celou dobu pobytu sama a jako první pozdravila slovy good morning, neboť ženy nezdraví a na pozdrav neodpoví. Prostě mlčí.  Rychle jsem jí odpověděla a upřímně se na ni usmála, ale její úsměv jsem nespatřila. Její oči byly velmi živé a smály se, ačkoliv ústa měla zakrytá. Šla asi tak 10 kroků za manželem, ale zdravé sebevědomí zní sálalo a hábit značky adidas  prostě mluvil za vše.

Komentáře

  1. Dianko, já jsem tak ráda, že žiju v Čechách, kde se nemusím zahalovat, můžu jít vedle manžela a do bazénu skočit v plavkách .... Vím, že každá kultura má svoje, ale těchto žen je mi líto.
    Přeji příjemné dny. D.

    OdpovědětVymazat
  2. Dášo, mně je vlastně také líto těchto žen a blahořečím naší kultuře a sociální vyspělosti a volnosti a svobodě jakou máme. Dík za komentář a taky přeji pěkný den.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky