Aksamitník, nebo-li afrikán

je nenáročná letnička, jejíž pěstování je velmi jednoduché. Druhů afrikánů je neuvěřitelně mnoho. Liší se barvou a tvarem květů a výškou rostlin. Existují afrikány drobnokvěté, velkokvěté, nízké a vysoké, které vyrostou více než 70 cm. Vyznačují se specifickou vůní, takže ne každému zahradníkovi mohou afrikány "vonět" a prý naopak samy odhánějí různé škůdce. Jejich pěstování je nenáročné, semeno lze vyset přímo na záhon v první polovině dubna. Kvetou přes léto až do podzimu, kdy rostliny spálí první mráz. Občas je dobré odstranit odkvetlé květy, na nichž se vytvoří velké množství semen, která se dají sebrat, uschovat a na jaře příštího roku vysadit. Tím se rostlinka nevysiluje a usilovně kvete přes celé léto. Rostlinky lze také předpěstovat ve skleníku, krásně též vypadají v nádobách, v truhlících, na oknech a snesou i poměrně málo vláhy.



 Zajímalo by mne, zda-li také pěstujete afrikány, nebo naopak jste jejich odpůrcem. Krásný 1. zářijový den všem!

Komentáře

  1. Milá Diano, afrikán je úžasná kytka. Líbí se mi hlavně ty žluté. Jen kdyby tolik nechutnal slimákům. Když ho slimák najde, do rána zbyde z afrikánu jen stonek. Proto je pěstuji jen v květináčích s rajčaty. I tam si je čas od času slimáci najdou.
    Míša

    OdpovědětVymazat
  2. Afrikány si pamatuji, když je babička sázela na hřbitov. Jejich ,,vůně" mi nikdy k srdci nepřirostla. Když se ale tak dívám na Tvoje fotky Diano, musím uznat, že NA TÉ KYTCE NĚCO JE...:-).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  3. To je naprosto přesné, na té kytce něco je! V průběhu léta jsem zjišťovala, že se afrikány samy vysemenily z loňské výsadby na různým místech a že kvetou později než původně vysazené... až v srpnu, přičemž teď v září jsou nádherné.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky