Aby hrachor stále kvetl,



je nutné neustále odstraňovat lusky, které se vytvoří rychlostí blesku po odkvětu každého jednoho květu. V momentu, kdy rostlina vytvoří lusk, ve kterém zrají semena, přestává kvést a zakončuje tak svůj "rodící a rozmnožovací cyklus". 
Hrachor vonný je křehká jednoletá rostlina, která kvete v letních měsících. Její původ je z jižní Evropy, má tedy ráda slunná stanoviště, ale také dostatek vláhy ke kořenům a humózní půdu.  Svými úponky se chytá opory, takže je vhodné ji vysadit třeba k plotu, kde se proplétá mezi jednotlivými oky. Jak již název rostliny napovídá, je to rostlina, která skutečně krásně voní. Po utrhnutí květů však rychle uvadá. V našich podmínkách je pěstování hrachorů celkem běžné a květy v bílé, červené, modré, růžové a fialové barvě, často vídáme ve venkovských zahradách, kde se poměrně často samy vysemení a vykvetou bez našeho zásahu příští rok. Kdo však pěstování hrachoru vonného povýšil na společenskou událost roku, jsou Angličané, více v již publikovaném článku
Anglie – země milovníků hrachorů.  (zdroj internet)





Není nijak složité sebrat semena hrachorů, neboť zralé tobolky seschnou, lusky se rozloupnou a uvnitř  se nacházejí drobné černé kuličky, které lze snadno vyjmout a uschovat v suchu přes zimu, a příští jaro pak semena vyset po špetkách do půdy na určená stanoviště.

Komentáře

  1. Milá Diano, krásné barvičky. Hrachory mám moc ráda. Škoda, že se u nás nedají zasít na zimu, jak to dělají Angličané. Letos mám poprvé také hrachor širokolistý-trvalku, tak jsem zvědavá. Dlouho mu trvalo, než vzešel a právě přemýšlím, kam ho dám.
    Koukám, že máš nový design blogu, moc se mi líbí.
    Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo, musím se podívat, jak vypadá hrachor širokolistý, já vůbec nemám představu a moc mne zajímá, zvlášť jestli je to trvalka. Pokud budeš mít chvilku, napiš o něm článek s fotografiemi, o tom jak se mu daří a jak roste a kvete. Co se týče nového vzhledu blogu, tak jsem zkusila "nově" pojmout to, co vlastně chci sdílet. Není to však jistě konečná verze, ale zase je "nějak" jiná. Nejprve jsem byla zoufalá, protože se mi vzhled nelíbil a původní verze mi již nešla nastavit, protože i ta byla upravovaná, ale nakonec jsem sama překvapená možnosti, které tato šablona nabízí. Trochu mne mrzí, že boční panel na pravé straně se musí rozkliknout a není vidět ihned po načtení stránky, na druhou stranu, se mi líbí možnosti náhledů po rozkliknutí panelu na levé straně...Moc zdravím Diana

      Vymazat
    2. Diano, musím říct, že jsem si toho bočního panelu nevšimla. Až po Tvém upozornění. Ale změna je život.
      Pokud se hrachor ujme a rozkvete, ráda o něm napíšu. Sama jsem na něj zvědavá.
      Zdraví Míša

      Vymazat
  2. Nějak jsem na hrachor zapomněla. Kdysi jsem ho mívala. No, příští rok to napravím :-).
    Hezká nová úprava blogu!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Super Míšo, těším se na Tvůj článek a jsem na hrachor taky zvědavá, dívala jsem se na net a vypadá fakt moc dobře, ne-li fantasticky. Hani, je tolik květin, že ani nestačíme všechny pěstovat, anebo se prostě vytratí z našich zahrádek a za čas si k nám zase najdou cestu. Nebo mi k nim??

    OdpovědětVymazat
  4. Připomněla jsi mi, jak hrachor kvetl na zahrádce mojí babičky. Měla ho vysetý u plotu, kterým se proplétal a nádherně voněl...
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  5. Henrietko, právě jej každoročně taky pěstuji a taky nostalgicky vzpomínám na babiččinu zahrádku v jižních Čechách, kde se jí hrachor proplétal plotem a hned vedle jí přes celé léto krásně kvetl mohutný tmavě modrý plamének, tedy clematis. Každý rok sbírám semena hrachoru a potom jej vysazuji tak porůznu po zahradě k oporám. Letos jsem přikoupila semena barevné hrachorové směsi a fakt kvete krásně a krásně voní. Je to ideální květina pro ty, kdož nezapomínají...Krásný den a díky za komentář.

    OdpovědětVymazat
  6. Ten vypadá tedy opravdu nádherně. Příští rok si ho zaseju a také si ho dám na zahradu. Mám tam nejrůznější květiny, ale místo na hrachor tam určitě najdu :-) Už jsem se docela naučila pěstovat květiny, takže mi to na zahradě přes léto krásně kvete. Hodně mi pomáhají hnojiva , která květinám dodávají potřebné živiny.

    OdpovědětVymazat
  7. Nádhera! :-) To na naší zahradě se v poslední době bohužel ničemu nedaří. Já mám za to, že za to může půdní eroze. Zahradu máme ve svahu, takže by to docela dávalo smysl. Přemýšlel jsem nad tím jak to vyřešit a zatím jako nejlepší řešení se mi zdá protierozní geotextilie Není to sice levné, ale doufám, že to pomůže.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky