Malý exkurz, aneb když kvete netřesk











Netřesk (Sempervivum) – jedna z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších skalniček se vyznačuje dužnatými listy, které rostou v hustých hvězdicovitých nebo hlávkovitých růžicích, které mohou mít zelenou, modravou, červenou, fialovou i žlutavou barvu anebo kombinací těchto barev. Když z takové vzrostlé růžice vykvete květ netřesku, po odkvětu tato růžice umírá a usychá.  Netřesky se však velmi dobře a samy rozmnožují, takže kolem mateřské růžice rychle vyrostou růžice nové. Tyto lze dobře přesazovat, nepotřebují nijak vydatnou a prohnojenou půdu. Krásné jsou nejenom ve skalkách, ale i v nádobách.
Všechny fotografie jsou pořízeny na mé zahrádce včera v pozdním odpoledni před celonoční bouřkou, která sice zalila vydatně trávník, ale zanechala podstatné stopy na rozkvetlých růžích, tureckých karafiátech, jejichž stvoly leží na záhonech...a růžové lístky jsou rozsypané po celém trávníku...

Komentáře

  1. Dianko, nádherné fotky z tvé zahrady. Netřesky mám moc ráda, jsou opravdu nenáročné. A co se týče toho vydatného deště, tak ti dávám za pravdu: Zalil, ale nadělal i dost škod na květech. Co se dá dělat, voda je přednější :-) Krásný víkend , Ivana.

    OdpovědětVymazat
  2. Měla jsem netřesk a nějak mi vymizel. Musím ho obnovit, protože je to hezká a i svým způsobem nenáročný skalnička.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Ivanko, s vodou mám úplně stejný problém, a tak šetřím a trávník nezalévám. V místech, která jsou hodně námi namáhána, je vlastně úplně vyprahlý a spálený.
    Hani, netřesky jsou vděčné, jistě stojí za znovu vysazení, třeba do nádoby.

    OdpovědětVymazat
  4. K netřeskům mě kdysi přivedla moje mamka. Začala je pěstovat na zahradě ve skalce a mě dala tři druhy k namnožení. Mám je dodnes v mé miniskalce a letos jsem je rozsadila i do nádob na balkon. Rozhodně mají své kouzlo a dělají mi radost.
    Hezký večer Dianko
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  5. To jsem netušila, že i tyto typy květiny nebo spíše rostliny mohou kvést. Možná bych si je na zahradu mohla také koupit. Mám tam taková suchá a teplá místa, kde by se jim mohlo dařit, a když by mi takto vykvetly, tak by to bylo fajn. Já mám na zahradě akorát klasické letničky v květináči. Už jsem vyzkoušela, která hnojiva si pro ně mám koupit, aby krásně kvetly, takže mám v létě pěknou zahradu plnou různých květin.

    OdpovědětVymazat
  6. Jak to máte vlastně ošéfené na zahradě s zaléváním? Chodíte normálně jednou za den zalévat a nebo na to máte udělaný systém zavlažování? Já jsem to dostala k vánocům jako dárek a už vlastně nechci ani nic jiného. Člověk se snaží různě zalévat, že ho to baví, ale není to pravda.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky