Večerní Olomouc aneb ve stínu katedrál












aneb dámská jízda. Pokud mám možnost, naplánuji si vždy návštěvu nějakého zajímavého místa tak, abych se alespoň na chvíli měla možnost sdílet, vnímat a pociťovat toto místo na vlastní kůži a s místními obyvateli co nejintenzivněji, a tak se obohacuji o nové pocity, zážitky a vzpomínky. Myslím, že bych byla ideální a zcela bezkonfliktní přistěhovalec... Tentokrát jsme byly s dcerou na "skok" v Olomouci.  Vybaveny mapou a mnou nastudovanými informacemi z internetu, kde se nacházejí olomoucké pamětihodnosti a k čemu se váží a co znamenají, jsme prošly během několika hodin střed města Olomouce.
Olomouc je bezesporu nesmírně zajímavé a charizmatické město. Bohužel, jakoby by bylo z každého místa znát, že by potřebovalo značné finanční prostředky na obnovu nádherných měšťanských domů či povrchu ulic. Je to město plné studentů, kteří chtějí a potřebují se družit, což je pochopitelné, ale bohužel místo cenově přívětivých hospůdek, je zde velké množství zbytečných heren.
Co je však nádherné, jsou olomoucké kašny, které jsou krásně nasvícené a plné čisté vody. O místních chrámech psát nebudu, bylo by to diletantské, ale jeden jediný postřeh mám...stály jsme před katedrálou sv. Václava dlouhou dobu s dcerou samy a unešeně jsme hleděly do výšky na gotickou nádheru a tiše obdivovaly  um stavitelů. Výšiny byly impozantní a jedinečné. 
Další den jsme pobyly v Regionálním centru a musím napsat, že jsme se zde cítily velmi dobře...příjemné prostředí, kavárna, vše čisté, prosklené, optimistické. Z Prahy  do Olomouce a zpět jsme tentokrát cestovaly vlakem Leoexpresem a mohu tento způsob jenom  doporučit. Cesta nám uběhla  neuvěřitelně rychle a v čistém prostředí.
Mohlo by Vás také zajímat:

Komentáře

  1. Moc ráda jsem se podívala na Vaše krásné fotky večerní Olomouce. Olomouc je má srdeční záležitost, už jenom proto, že jsem zde strávila krásná studentská léta. Kdysi to pro mě ve srovnání s omšelou a šedivou Ostravou byla čirá krása. Bohužel dnes se situace obrátila a zdá se mi trochu omšelá a ušmudlaná Olomouc. Jako by se zde zastavil čas. To je určitě škoda, Olomouc má ohromný potenciál. Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo dobrý večer, muselo být skvělé strávit v Olomouci studentská léta. Možná, že dnešním studentům nevadí zašlá sláva vzhledu tohoto města, naopak prožívají svůj studentský život naplno, a to hlavně v momentu, když jsou jejich peněženky dostatečně naplněny. To jen vykulený turista, hltající atmosféru tohoto historického města, a to za pár hodin, získá takový neblahý pocit, že již v tomto městě bylo prostě lépe... Držím Olomouci palce, aby získalo dostatečné prostředky na svoji obnovu a tyto účelně vynaložilo, protože je to krásné místo a město s mnoha obdivuhodnými historickými památkami.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky