Truhlíky...

 Zda-li mít truhlíky na oknech či nikoliv, bylo moje téma od začátku jara. Proč?  Zdánlivě nesmyslná otázka, že? Jenomže... Před rekonstrukcí domu má okna oplývala záplavou květů,  které však bylo nutno vydatně zalévat. To  je pochopitelné, bohužel se mi velmi často stávalo, že voda přetekla a stékala po fasádě a zároveň odnášela uvolněnou zeminu. Tomuto problému se musím každopádně vyhnout!  Jsem velmi ráda, že jsme stihli nechat zateplit celý dům, obzvlášť, když si tak palčivě uvědomujeme současnou tepelnou krizi. Fasády se mé květinové šílenství nesmí nijak dotknout! Takže, když truhlíky, tak kvalitní, robustní, vysoké s dostatkem místa na zeminu, rostliny a vodu, či-li volba padla na truhlíky tzv. samozavlažovací. V nabídce je obrovské množství různě dlouhých truhlíků, dále plastových, terakotových, proutěných, obyčejných, dekorovaných, barevných, nízkých, vysokých a jiných...

 Přemýšlela jsem, jestli zvolit truhlík barevně výrazný, či naopak decentní, ve kterém by vynikla letničková divočina. Volba padla na decentní barvu, takřka shodnou s barvou fasády. Truhlík musí být funkční a neměl by přebít krásu letniček.

A teď rostliny a kompozice. Jedna barva, dvě barvy či širší barevná škála květů, kontrast či tón v tónu, vzpřímené rostliny, převislé rostliny, zemina, hnojivo, sluneční a tepelná zátěž v letních měsících, snadnost a přístupnost, vyštipování odkvetlých a suchých květů či částí rostliny, zkracování, hnojení a zalévání... a v neposlední řadě cena, jsou další otázky, které si musí truhlíkový zahrádkář dopředu zodpovědět. 


 U mne opět letos zvítěžila touha po temperamentu, barevné výrazné škále, teplých barvách a rafinované kombinaci.

Muškát vzpřímený, verbena, milion bells, lysimachya nummuaria neboli vrbina penízková, lantana (libora) a další letničky, včetně nízkých travin, tvoří letošní osázení.





Po vyndání rostliny z květináče, je nutné jemně uvolnit kořeny, vyhloubit jamku v zemině a rostlinu zasadit. Dle vzrůstu, dopředu sadíme rostliky nižší, dozadu pak rostliny vyšší ( třeba trávu). Vysazené rostliny zalijeme a truhlík poté vložíme na okenní parapet či na jiné vhodné místo. Truhlíky zalévám pomocí konve.

Dále doporučuji zakoupit vhodné hnojivo a dle návodu jej v daných intervalech používat. Osázený truhlík se bude během jara, léta a podzimu zajímavě měnit.
 

Komentáře

  1. Truhlíky se mi moc líbí. BBudeš mít krásné rozkvetlá okna !!!
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, budu je dokumentovat a pokud bude očekávaná záplava květů, tak se jistě "pochlubím". Přeji Ti krásné jaro a bohaté zážitky s loukami. Sleduji Tvé zážitky, leč nestačím psát komentáře...

      Vymazat
  2. Pěkné truhlíky, kde jste je kupovala? My teď něco málo našli na Vybavzahradu.cz ale nějak si nemůžeme s manželkou padnout do noty, co že to vlastně chceme. A čas je neúprosný. Já jí říkám, že je to jedno, protože stejně pak truhlíky zarostou. No... Ještě uvidíme, jak tohle celé dopadne. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky