Lilie...

aneb asijské krásky v našich zahradách...

Právě teď v polovině června nastal čas rozkvětu skutečných krásek - lilií. O proti denivkám, květům jednoho dne, vydrží květy lilií na stvolu přece jenom o něco déle. Pokud se liliím daří dobře, kvetou na stejném stanovišti opakovaně, jejich květy jsou bezesporu jedinečné, některé druhy také zajímavě voní.








Tak jak na lilie a jejich pěstování?

Po vložení poměrně drobné cibule do vyhloubené jamky minimálně hluboké 5 cm (ale nejlépe dle návodu na sáčku s cibulí)  nejpozději v měsíci únoru, lze očekávat květy v polovině měsíce června. Lilií a jejich hybridů je v současné době na trhu nepřeberné množství, takže co se týče rozmanitosti barev, budete opravdu mile překvapeni. Existují vysoké lilie, které dorůstají výše přes 100cm. Existují i nižší kultivary, které lze pěstovat v nádobách třeba na balkóně domu uprostřed velkého města... Rozhodně se liliím nevyhýbejte a zkuste třeba na podzim, cibule asijských lilií jsou totiž dobře mrazuvzdorné, pár cibulek do země zasadit.
Stojí to za to! 

Komentáře

  1. Tolik roků mi krásně kvetly lilie, kterým se říká lilie zlatá. Měla jsem je ze zahrádky od mamky. A najednou nevím proč, vyrašilo jen pár slabých výhonků a je vidět, že květů se nedočkám. Škoda- bývaly hodně krásné.
    Budu si muset koupit nové cibulky..
    Hezký první letní den,Diano!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky nevím proč se rostlinám parádně na místě daří několik let, a najednou začnou živořit a následný rok již nevyrostou vůbec. Možná by stálo za to zkusit vyjmout Tvé cibule lilie zlaté, asi budou hluboko v zemi a pokusit se je přesadit na nové stanoviště s novou hlínou a ne moc hluboko (5-7 cm). Sice se k liliím všeobecně píše, že nepotřebují výživnou půdu, ta by měla být propustná, aby voda odtékala a neničila cibule, prostě obyčejný zahradní substrát.

      Vymazat
  2. Dianko, to je nádherných barviček. Ještě, že jsi tam napsala dovětek, o těch denivkách. Ty mi teď kvetou a opravdu bohatě, ale lilii jsem dostala od souseda a je jiná. Ve váze vydrží spoustu dní, ale na zahradě žádnou nemám.
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, denivky mám ponejvíc klasické s oranžovými květy a sem tam i žlutou... a opravdu jejich krása vynikne nejvíc na zahradě. Ve váze bohužel vydrží jenom chvilku. Krásný den.

      Vymazat
  3. Dianka, krásne máš tie ľalie. :)Mne vždy po čase zmiznú, asi ich požerú nejaké myši, alebo čo. :) Tie cibuľky myslím:) Takže skôr holdujem tým denivkám, sú absolútne nenáročné. Pozdravujem Ťa. D. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani, tak asi opravdu myším cibule lilií chutnají!!! Potvory!!! Ale možná, že cibulky jenom potřebují po čase (dvou třech letech) přesadit na nová stanoviště. Denivky jsou opravdu zaslouženě královny zahrad. Mám je také a žasnu nad jejich krásou.

      Vymazat
  4. Pred dvomi rokmi som dostala ľaliu v kvetináči. Posadila som ju do záhonu a veľmi sa jej tam darí. Tohto roku bola samý kvet. Tak len dúfam, že nedopadne tak ako u Hanky, že jeden rok sa jej prestane dariť. Tvoje ľalie sú nádherné.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky