První plody...


Je polovina května. Konečně zapršelo a já jsem se prošla po zahrádce, která se deštěm posledních dní občerstvila, jestli objevím "něco na zub". Déšť smyl prach z rostlin a snad jsou vidět i zelená stébla trávy, v jinak již dost uschlém travním porostu.

Tak co jsem objevila?

ŘEDKVIČKY

Většinu jsem snědla. Jsou moje srdeční záležitost! Část jsem nakrájené na tenké plátky dala do croissantu. Byly dobré a nepálily a budou dozrávat do pěkně kulaté podoby i v příštích dnech.

A co dál?

SALÁT

Říkáme mu trhací. Vždy se vysemení a v miniaturních sazeničkách přežije ve skleníku zimu. Na jaře jej rozsadím. Potom již trháme pěkně kudrnaté, úžasně zelené lístky. Když rostlina vzroste, vytvoří semena, která zapadají do půdy... a... a nový salát zase spatří světlo světa...

Zde salát v akci:


KOPR

Patřím mezi velké příznivce kopru!

Přemýšlím, zda-li se to dá říct i o mých bližních... a po pravdě... mi někdy taktně naznačují, že již bylo kopru DOST! Chápu, že kopr do buchet nepatří... ale jinak, v něžném množství, neuvěřitelně doplňuje chuť salátů, ryb, omáček a polévek. No jasně! Takže cpu kopr prostě do všeho! Postupně jej vysévám během dalších měsíců. Semeno kopru si také sbírám sama. A toužím po kmínu... ( tak vlastně se ptám, proč vlastně nepěstuji kmín?)

Kopr v akci:





BAZALKA

Bazalka je mé základní koření. Čerstvá, voňavá zelená, lahodná, doplňující chuť takřka všeho.

Zajímalo by mne, co sklízíte Vy aktuálně na svých zahradách a co je Vaše srdeční záležitost? A přeji krásné dny!

Komentáře

  1. Dianka, máš krásne sviežu záhradku a robíš veľmi zaujímavé a zdravé jedlá. Tiež mám v záhradke veľa byliniek, ktoré hojne využívam v kuchyni alebo pri letných grilovačkách. Tento týždeň konečne aj u nás zapršalo, tak verím, že aj moja záhradka sa osviežila a rozzelenala, ale to zistím až počas víkendu. Prajem všetko dobré.

    OdpovědětVymazat
  2. Zeleninka i kořeníčko Ti pěkně roste. Já pěstuji už jen sem tam něco. Pažitku, petrželku, libeček(ten miluji- doslova ho fetuji) a pár sazeniček celeru jsou takové moje stálice. Vloni ne, letos mám i nějakou tu cibuli na záhonku. Ve skleníku salát, pár sazenic paprik,rajčat,okurek. Skleník má už svoje za sebou. Nejraději bych ho naprosto zrušila, ale manžel se k tomu jaksi nemá a tak tam stejně zase něco mám i když jsem na podzim prohlásila, že končím :-).
    Na kopr jsem letos zapomněla a koprovou omáčku máme moc rádi. Vyžebrám u kamarádky :-).
    Měj se moc hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky