Květnové jezírko

Po opakovaném čištění, vyvážení Ph vody, okysličování, rozjasňování atd., neustálém ručním odstraňování zelené řasy, která se v posledním roce bohužel hodně rozrostla, odvozu pulců ropuchy obecné do nedalekého rybníka a opakovaném doplňování vody, protože co nevysuší slunce, to vypijí zástupy kosů, vrabců, stehlíků, rehků zahradních, holubů a hrdliček, vypadá jezírko asi takto:


Květnové jezírko

 Možná, že vodu z jezírka chodí pít i další druhy ptactva, v každém případě se mezi kameny objevila ještěrka a myslím, že jsem zde spatřila ježka a sousedovic venkovní kočky, jak si smáčejí čumáček a pijí a hltají vodu. Bohužel se také částečně vydroluje jeden z břehů, na který navazuje skalka, takže jej budu muset o prázdninách rozebrat, doplnit vhodnými kameny a zpevnit.




Lekníny vykvetly jak bílé tak růžové, a pokud se do nich opírá slunce, tak se mohutné květy krásně rozvinou. Pod nimi si zase ve stínu lebedí dvě ryby. Po ztrátách zimy 2016/2017 jsem další ryby nezakoupila. Prostě v jezírku zůstali dva jeseni zlatí a daří se jim dobře. Jako by se přestali stydět. Brázdí  jezírko křížem krážem a jejich červené ploutve jsou neustále vidět jako praporky. 
V květnu také kvetou kolem jezírka skalničky, kosatce a bílé nízké hvozdíky, které vytvořily pěkné polštáře. 






Vzhledem k tomu, že jezírko je ústřední zahradní prvek, na který máme pěkný výhled z terasy, je život v jezírku bedlivě sledován a živě, při každé ptačí koupelnové chvilce, komentován.    

Komentáře

  1. Má to moc krásný, Diano. Je vidět, že jezírku i skalce věnuješ hodně péče. A ty lekníny, nádhera! Užívej krásného pohledu, máš to za odměnu:-).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  2. Wau...to je nádhera. Určite to bol poriadny kus práce vybudovať takúto krásnu oázu s jazierkom, ale výsledok je úžasný. Fakt paráda.

    OdpovědětVymazat
  3. To je moc hezké jezírko. Moc příjemný kout zahrady.Fakt jó!!!
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Dianko, to je nádhera. Na jezírko bych se dokázala koukat dlouhé hodiny, máš ho krásně zpracované a osázené. Je vidět pořádný kus práce.
    Měj příjemné dny. D.

    OdpovědětVymazat
  5. To je nádhera. Voda je element, který zahradu povznese o velký level dopředu. Nebyl by i podrobný návod, jak jste jezírko zakládali?

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkné jezírko. Mám doma taky takové, ale menší. Kde prosím kupuješ různé dezinfekční prostředky a jaké? A máš zkušenosti s tímto eshopem - https://www.homepond.cz/ ?

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za komentáře. Martinko, dám dohromady smysluplnou odpověď a jak to bude možné, tak napíši co a jak. Renatko, mám zkušenosti s přípravky značky Vodnář, více na : https://obchod.jezirka-vodnar.cz/. Kupuji je buď v prodejnách (zahradní centrum, OBI a pod.), také jsem si je nechala zaslat jako zásilku přímo od výrobce.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky