Podzimní nádoby

Má smysl osazovat rostlinami tzv. podzimní nádoby a truhlíky nebo nemá? Toť otázka... Existuje řada rostlin či květin, které jsou krásné na podzim, dokážou přežít v truhlících zimu a ještě na jaře vypadat krásně. Může se jednat o rostliny sezónní či vytrvalé. Třeba taková maceška...nebo vřes, vřesovec, různé druhy travin, stálezelené keříky hebe, chryzantémy, okrasné zelí (kapusta). Řadě z těchto rostlin to v nádobách "sluší" mnohdy více, než na záhonu, protože zde zcela vynikne jejich drobná krása. Já většinu rostlin stejně další jaro přesazuji, protože uvolňuji nádoby letničkám. Podzimní truhlíky pak lze dozdobit různými přírodninami, keramickými drobnůstkami, kamínky, šiškami. Fantazii se meze nekladou. Pokud stojí nádoba či truhlík v místě bez přísunu závlahy "shora", je nutné lehkou zálivkou rostlinky občas zalít, a to i v zimě, samozřejmě za příhodného počasí.












Na předcházejících třech fotkách jsou vyfoceny mnou tak oblíbené netřesky.  Netřesky se velmi dobře pěstují v nádobách. Na prvních dvou fotkách jsou mnou vlastnoručně vytvořené keramické nádoby, na poslední fotce je osázena kulatá nádoba tzv. Malý Bezděz, s autentickými kameny nasbíranými na tomto kopci a s netřeskem nasbíraným u cesty pod "velkým" Bezdězem. Prostě nádoby mohou krásně vypadat i na podzim či v zimě. Pokud však máte nádoby drahé, tyto doporučuji na zimu spíše uschovat, neboť zde hrozí jejich poničení! Třeba italská keramika není stavěná na české mrazy! Na posledních fotkách je ještě pár osázených nádob z počátku měsíce září. Rostliny se mají čile k světu.







Komentáře

  1. Už jsem začala tvořit podzimní aranžmá nádob a truhlíků. Některé muškáty již ztratily svoji krásu vlivem současného počasí, takže je pomalu ukládám na zimní odpočinek a ke slovu se dostávají vřesy a další rostliny vhodné k podzimu. Máš moc hezky osázené nádoby.Líbí se mi.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Hanko, jsem ráda, že je nás podzimních truhlíkových nadšenců víc. Rostlinky a květiny tolik nerostou, jsou více kompaktní, a tak se dají truhlíky a nádoby dozdobit do vkusných či "crazy" aranžmá, které tak trochu více drží tvar. U nás muškáty zatím ještě kvetou. Mám také moc ráda vřesy. Taková docela jednoduchá rostlina... a jaký má půvab. Krásný den a počátek týdně!

    OdpovědětVymazat
  3. Diano, krásné nádoby. Nejvíc se mi líbí ta s netřesky. A něžná růžová chryzantéma.
    Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
  4. Míšo, mě taky, letos obzvlášť ujíždím na růžové...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky