Z oranžové barvy mi jde hlava kolem...

Naše jediná meruňka  po třech letech po vysazení, oplývá větším množstvím plodů.  Kupodivu jí nevadila ani letošní tuhá zima, ani jarní mrazíky, prostě krásně rozkvetla a následně se jí začaly nalévat zelené meruňky.  Jaro tak rychle uteklo, že jsem nestačila použít jakýkoliv přípravek proti zhoubným nemocem a škůdcům, a tak letošní plody lze skutečně nazvat BIO. Ale asi proto je sem tam na některém plodu tmavý flíček. V těchto dnech dozrávají meruňky po kilech jako o život. Plody jsou skoro všechny krásné, veliké, sladké a šťavnaté.





 Z části meruněk jsem udělala marmelády, a to několik druhů, upekla jsem koláče, část dala zmrazit, část zavařila, část využila na výrobu pečeného čaje, část rozdala a další nezanedbatelné množství jsem snědla. Na stromě ještě zbývá poslední obsypaná větev, na níž jsou meruňky na pohmat ještě tvrdší, takže doufám, že ještě pár dní budeme mít co konzumovat. Přiznávám, že mne jejich zářivá oranžová barva zaujala, a tak jsem dnes při pobíhání po zahradě registrovala pár krásných oranžových či zářivě žlutých květů.  
 Aksamitníky neboli afrikány...ohnivě oranžové...mám je vysazené na okrajích záhonů, všechny sazenice jsem vypěstovala ve skleníku.
 Gazánie...opět sazeničky vypěstované ve skleníku, pěstuji je poprvé a mám z nich radost, protože vypadají krásně.
 První rozkvetlá slunečnice...ze samo výsevu... Tato nádherná květina se rozhodla, že poroste v tom nejnevhodnějším místě v průchodu pod obloukem, po kterém se pnou růže, ale to mne právě fascinuje, jak si našla své místo.
Trochu překvapená cínie, neboli ostálka...
 Měsíček lékařský - část nechávám uzrát pro sběr semen, část suším...

 Cuketky. Nemohu napsat cukety, protože k vlastním vypěstovaným cuketám mám takřka mateřský vztah. Tento druh plodící žlutou varietu již pravidelně, co tři dny, nabízí své křupavé plody pro využití...tak hurá do kuchyně...
 Tak toto je pnoucí kráska Černooká Zuzana. Opět jsem si letošní sazeničky vypěstovala ve skleníku ze semínek. V sáčku jich bylo 10 a 10 jich skutečně vzešlo, z čehož mám radost, protože v minulých letech mi vzešly z 10 semen tak 2 rostlinky.

 Tak toto je po mne skvostná rostlina...jmenuje se libora. Libora musí přezimovat v chladné místnosti, protože nesmí namznout.


Tak a u růží nastává druhé období, kdy remontují a opět kvetou. Zde jedna bezejmenná oranžová kráska. 

Komentáře

  1. Ty meruňky, to je letos téměř zázrak! Mě ze semínek Černooké Zuzany nevzešla rostlinka ani jedna, asi jsem je měla moc v teple?
    Slunečnice je kráska, u nás si taky našla své originální místo :-)
    Krásné barevné dny Diano!
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  2. Diano, na meruňku je radost pohledět. Bohužel u nás nepřežila mrazy ani jedna meruňka. A to jsem se radovala, že nemrzlo, když kvetla. I kytky máš krásné.
    Míša

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherný pohled na takový stromek.....samá dobrota u vás.
    Květinky ó ta Gazánie a Zuzana nádherná.Každý rok si říkám že si koupím semínka a vyzkouším vypěstovat a pak nějak zapomenu.
    Slunečnice mě vyrostly pod krmítkem pro ptáčky...je na tyči,kolem se pne břečťan a okolo slunečnice.Jsou sice slabé,ale hezky kvetou.
    Hezké léto Marťula

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za Vaše komentáře a zkušenosti. Černooká Zuzana se pěstuje bůh ví proč složitě. Potvrdil mi to i přítel zahradník, prostě klíčivost semen není stoprocentní. Proto jsem byla letos překvapená, že se semena vyklubala a narostla do přesaditelných sazeniček. Možná, že to bylo proto, že jsem semena do skleníku sela poměrně pozdě (konec dubna), a tak neměla čas prochladnout, a nebo to byla dobrá sadba od českého semenářského podniku, nikoliv dovoz ze zahraničí. Když jsem v Hornbachu viděla cenu jedné vzrostlé sazenice, která šplhala ke 300,-Kč, tak jsem se až zhrozila. Možná, že se Zuzka opravdu nepěstuje lehce. Taky jsem vypozorovala, díky pěstování Zuzany v minulých letech, že vůbec není nadšená ze slunce, ale vyhovuje jí polostín. Občas je žíznivá, občas chřadne bez příčiny, má ráda letní noci, rosu a snížení teploty. Oproti hrachoru, který roste sám, kde se mu zlíbí a kde vypadne na podzim černé semínko z lusku, si Zuzana "vybírá" společnost dalších rostlin a květin v blízkosti a nemá prostě ráda konkurenci.

    OdpovědětVymazat
  5. Dianko, máš úžasnou úrodu meruněk a samé dobroty z nich. Marmeládu mám ráda a koláč bych také ochutnala. Je neuvěřitelné, že tolik plodů je ze stromku tři roky po vysazení. A také ti krásně kvetou kytičky na zahrádce, máš velký výběr druhů i barev. Moc hezké.
    Zdravím a příjemný víkend přeji. D.

    OdpovědětVymazat
  6. Teda ty meruňky to je radost. Zuzana mi taky nevyklíčila, ale přesto ji mám. Kamarádka se se mnou rozdělila o její vzklíčenou sadbu. Gazánie letos nemám. Manželovi od jiné kamarádky nevzešly, tak k obdarování nedošlo :-(. Kvete Ti to všechno krásně.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Milé přítelkyně, taky jsem letos žasla nad neočekávanou úrodou meruněk, a tak jsem se podívala do svých zahradnických zápisků, co že vlastně je to za odrůdu. Zjistila jsem, že je to meruňka maďarská, která se vyznačuje velkými šťavnatými plody, což skutečně má. Jistě Vám to také krásně všechno kvete, anebo pokvete později, protože my jsme v nížině a tak trochu napřed. Tak mějte se krásně a užívejte volných dní.

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherné meruňky, to je radost pohledět! Je parádní, že strom odolal mrazíkům i tuhé zimě!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky