Sběr a sušení rostlin a květin I

Sbírat a sušit můžeme mnoho rostlinek a květin. Sušené byliny se dají využít v kuchyni.Můžeme z nich připravovat třeba bylinné solné směsi, dají se z nich dělat vonné polštářky, čaje, přírodní léky i kosmetika. Krása sušených květin nám v zimním čase připomene rozkvetlé letní období a slabá vůně těchto květinek pohladí duši.

Květy hortenzie sbíráme, když "šustí", jsou tedy již na rostlině částečně uschlé


Aby sušené byliny neplesnivěly, doporučuji je sušit na ploše, třeba v bedně vystlané papírem v tenké vrstvě. Některé květiny sušíme hlavou dolů, tak aby se nekroutily a zůstaly pěkně rovné. Některé však, třeba květy hortenzie, okrasný česnek, mochyni židovskou sušíme květem nahoru. 


Jedna z mnoha růží


Květiny sbíráme nikoliv ve stádiu jejich odkvětu, ale pokud možno v počátečním rozkvětu. Toto se nám zejména vyplatí u slaměnek, které mají tendenci se stále rozvíjet, i když jsou již dávno utrhnuty.
Bazalka

Okrasný česnek


Černucha setá

LImonky

Plody orlíčků vypadají po uschnutí zajímavě, nutno však z nich vyklepat velké množství drobných černých semínek, které můžete zasadit či darovat. Semena se tvoří i na dalších rostlinách, třeba v palicích česneku.




U růžích doporučuji po snadnější pozdější manipulaci odstranit trny. Také odstraníme všechny přebytečné listy, a to nejen u růží, ale třeba u hortenzií.

 Tato levandule je bohužel sebraná v době, kdy již hodně nakvetlá. Pravděpodobně bude po zaschnutí opadávat, takže bude dobrá jako náplň do bylinkových polštářků, které zavěšuji do skříní jako ochranu proti šatním molů, anebo do bylinkového čaje, který má vonět "po provensálsku". 



Sušárna je místo, kde květiny sušíme. Mělo být tmavé a teplé, měl by zde proudit vzduch. Moje babičky měly sušárny na půdách svých domů, já využívám garáž.

Mohlo by Vás také zajímat:

Komentáře

Oblíbené příspěvky