Pečený čaj

 Domácí výroba pečeného čaje je vlastně jednoduchá záležitost. Potřebujete 2kg opraného ovoce, 1kg cukru, 2dcl rumu, celou skořici, 6 hřebíčků a badián. Vše nasypeme do pečící nádoby zamícháme a pečeme 50 minut na 180 st. C. Poté ihned plníme do připravených čistých skleniček, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů, či-li dnem nahoru. Takto necháme sklenice vychladnout. V zimě popíjíme tak, že část ovoce i se šťávou nalijeme do hrnku a vše zalijeme vařící vodou, či přidáme část pečeného čaje do šálku, ve kterém máme připravený pytlíček s ovocným čajem. Pečený čaj báječně zahřeje po příchodu domů z procházky.


 Tentokrát jsem použila červený a černý rybíz, jostu, meruňky, třešně, jahody a borůvky. Na pečený čaj však lze použít i další druhy ovoce, třeba jablka, hrušky,  švestky, maliny, pomeranč, broskve atd...






Pokud máte zkušenosti s výrobou pečeného čaje, budu ráda, když se podělíte o své zkušenosti. Krásný den!

Komentáře

  1. Dianko, čaj vypadá úžasně a máš ho moc hezky balený. Věřím, že v zimě přijde k chuti.
    Hezké dny přeji. D.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to musím také vyzkoušet...vypadá to fakt dobře...:-) Už cítím tu zimu a Vánoce a k tomu tenhle úžasný čajík....:-)....Jsi šikula...Pěkné dny S:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dášo, děkuji, dala jsem si se závěrečnou úpravou skleniček "práci", neboť jich chci několik věnovat jako malý home made dar...

    Sabčo, čaj vyzkoušej, neváhej, je to fakt pochoutka. Aroma rumu v "čaji" zůstane, alkohol však během pečení vyprchá (skoro) tak jej můžou i děti...V zimě ideální pití pro rychlé zahřátí zmrzlého těla.

    Také přeji krásné dny, zdraví a výletování a těším se na Vaše články a fotky!

    OdpovědětVymazat
  4. Pečený čaj dělám každý rok, ale spíš až na podzim :-)
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Hani, podzimní čaj musí být též pochoutka, švestky, jablka, hrušky mňam... Čaj lze vlastně dělat i ze zamraženého ovoce, které se prostě jenom nechá rozmrznout. Vlastně je to takový zcela obyčejný a velmi jednoduchý recept, na další vyžití ovoce.
    Děkuji Vám za Vaše komentáře a přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky