Pečený čaj
Domácí výroba pečeného čaje je vlastně jednoduchá záležitost. Potřebujete 2kg opraného ovoce, 1kg cukru, 2dcl rumu, celou skořici, 6 hřebíčků a badián. Vše nasypeme do pečící nádoby zamícháme a pečeme 50 minut na 180 st. C. Poté ihned plníme do připravených čistých skleniček, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů, či-li dnem nahoru. Takto necháme sklenice vychladnout. V zimě popíjíme tak, že část ovoce i se šťávou nalijeme do hrnku a vše zalijeme vařící vodou, či přidáme část pečeného čaje do šálku, ve kterém máme připravený pytlíček s ovocným čajem. Pečený čaj báječně zahřeje po příchodu domů z procházky.
Tentokrát jsem použila červený a černý rybíz, jostu, meruňky, třešně, jahody a borůvky. Na pečený čaj však lze použít i další druhy ovoce, třeba jablka, hrušky, švestky, maliny, pomeranč, broskve atd...
Pokud máte zkušenosti s výrobou pečeného čaje, budu ráda, když se podělíte o své zkušenosti. Krásný den!
Dianko, čaj vypadá úžasně a máš ho moc hezky balený. Věřím, že v zimě přijde k chuti.
OdpovědětVymazatHezké dny přeji. D.
Tak to musím také vyzkoušet...vypadá to fakt dobře...:-) Už cítím tu zimu a Vánoce a k tomu tenhle úžasný čajík....:-)....Jsi šikula...Pěkné dny S:-)
OdpovědětVymazatDášo, děkuji, dala jsem si se závěrečnou úpravou skleniček "práci", neboť jich chci několik věnovat jako malý home made dar...
OdpovědětVymazatSabčo, čaj vyzkoušej, neváhej, je to fakt pochoutka. Aroma rumu v "čaji" zůstane, alkohol však během pečení vyprchá (skoro) tak jej můžou i děti...V zimě ideální pití pro rychlé zahřátí zmrzlého těla.
Také přeji krásné dny, zdraví a výletování a těším se na Vaše články a fotky!
Pečený čaj dělám každý rok, ale spíš až na podzim :-)
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hani, podzimní čaj musí být též pochoutka, švestky, jablka, hrušky mňam... Čaj lze vlastně dělat i ze zamraženého ovoce, které se prostě jenom nechá rozmrznout. Vlastně je to takový zcela obyčejný a velmi jednoduchý recept, na další vyžití ovoce.
OdpovědětVymazatDěkuji Vám za Vaše komentáře a přeji krásný den.