Sběr a sušení rostlin II

Limonky jsou ideální květiny vhodné na sušení a do různých vazeb a aranžmá


Tato rostlinka je u  nás známá jako nevěstin závoj, neboli šáter. Má neskutečně drobné květy v růžové či bílé bavě a její něha Vám prostě bere dech.


Zapomenutá růže, tedy růže již vytvářející poměrně robustní šípky. Růži jsem ostříhala a doufám, že ještě jednou vykvete, protože má krásné žlutooranžové květy. Je však možné, že již nepokvete, protože tvorba šípků jí určitě stála již hodně sil.


Len setý - jedna z nejkrásnějších bylin, která vypadá i po letech v sušené vazbě stále stejně.
Je to typická rostlina, kterou sušily naše babičky pro okrasu, jejich babičky ze lnu vyráběly po utkání plátno třeba na  ložní pádlo a oblečení. Dnes semena této rostliny jsou přírodním léčivým zázrakem, hojně využívaným v přírodním léčitelství.

A začínají uzrávat semena letniček...takže je lze sebrat z matečné rostlinky, odstranit všechny částky, které by mohly zahnívat a plesnivět. Zde suché květy aksamitníků.
Mohlo by Vás také zajímat:


Komentáře

  1. Nevěstin závoj růžový v kombinaci s velkokvětou hortenzií bílou a nevím nepamatuji si co v kytici ještě bylo .......to byla tak nádherná vazba.....moc se obdivovala tu nádheru.Len setý jsem letos sháněla....semínka,ale nějak nesehnala.Také se mě moc líbí.
    Hezké dny Marťula

    OdpovědětVymazat
  2. Len je nádherný, plánuji ho na zahrádce mít.
    Krásné dny Diano!
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  3. Se semeny lnu setého je to potíž... Také jsem je sháněla, protože jsem vloni vše nasušené rozdala. Z předchozího roku sice stále suchou vazbu mám, ale nejsem si jista klíčivostí starších semen. Nakonec jsem jela speciálně do prodejny do Biskupské ulice na Praze 1, kde mají velký výběr semen české semenářské firmy SEMO. Mají též internetové stránky, kde se dají semena koupit. Kopila jsem si dva sáčky, nicméně mám takový pocit, že semena nevzešla všechna. Tento můj klasický len kvetl světle modře, ale dají se také koupit semena rostlinek kvetoucích růžově a bíle. Nevím však, jestli i tyto odrůdy utvoří ty klasické kuličky na konci stvolu jako u modrého... Proč to tak píši, protože moje mamka pěstovala růžový len a světe div se, žádná typická kulička na konci nebyla...tak nevím. V této prodejně jsem také zakoupila semena oranžové gazánie a ty teda kvetou parádně.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky