Tereziánské babí léto...

Přiznávám, že jsem ani netušila, že tereziánské babí léto existuje. Tedy, že vícedenní slunečná období na konci léta a na počátku podzimu jsou podle jmen v kalendáři  rozdělena a označována, třeba jako mariánské babí léto, ludmilsko-matoušské babí léto, svatováclavské babí léto nebo tereziánské babí léto. To poslední právě nastalo (a já znala jen léto s prostým přívlastkem babí...jsem ráda, že se pořád učím).  Oba dva víkendové dny byly nadprůměrně teplé. Sluneční paprsky častovaly přírodu a sváděly vyjít ven a užít si přírodu plnými doušky. V dalších dnech by tereziánské léto mělo dle předpovědi počasí vytrvat, tak snad si to pravé babí léto letos alespoň trochu užijeme.


Na zahradě bylo v neděli jako v ráji. Jako bych se ocitla v polovině srpna. Stálo za to ještě zkrátit trávník, zasadit jarní cibuloviny, zalít vyschlé truhlíky a obdivovat ojedinělou, ale o to výraznější krásu ještě kvetoucích letniček a trvalek. Ještě se chystám na vyhnojení zeleninové zahrádky a její zrytí. Postupně přenesu dovnitř rostliny, které venku nepřežijí naši tuhou zimu a zlikviduji letničkové truhlíky a sklidím semínka letniček. Objednala jsem si ještě dvě (nebo tři) stromkové růže, sice nevím kam je dám, ale prostě jsem je musela mít...znáte to! Takže, ještě přijde ideální čas na sázení růží, stromů a keřů, které sázíme do dostatečně hlubokých jam a nešetříme zálivkou. I trávník ještě dostane svůj příděl podzimního hnojiva.



A protože v neděli byl svátek pro mne nejkrásnějšího jména na světě Terezky, tak jsme vyrazili do naší oblíbené,  noblesní, sluncem ozářené restaurace v obci Semice, s příznačným pojmenováním Na Jitrách - Restaurace a sportovní areál v Semicích, kde jsme decentně svátek naší dcerky oslavili. Ještě teď se mi sbíhají sliny, tak jsem si ten slavnostní oběd užila.

Komentáře

  1. Tvoje zahrada hýří barvami po celý rok Diano. A to jezero...!
    Vidím, že sázíš cibuloviny do truhlíků. Nemám s tím zkušenosti, kam potom s nimi? Necháš je přes zimu venku nebo je dáš do sklepa a vyndáš brzy na jaře?
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  2. Dianko, také znám pouze babí léto. Tereziánské jsem slyšela letos poprvé a ty ostatní až u Tebe na blogu. :o) Na zahradě ti to stále krásně kvete a oběd vypadá luxusně.
    Užívej sluníčka co to jde. D.

    OdpovědětVymazat
  3. Henrietko, cibuloviny nechám v truhlíku venku, ale blízko u domu na okenním parapetu (je to takové francouzské okno, takže jsou docela nízko nad zemí), a pak když udeří opravdu silné mrazy, tak dám truhlík třeba i na měsíc do nevytápěné garáže. Jak to jenom trochu jde, tak jej zase vyndám ven a občas trochu zaleji. Nedávám je ani do sklepa a nepřelívám. Kdybych truhlík dala v únoru dovnitř domu, tak rychlostí blesku začnou cibuloviny rašit, takže jsou navíc ještě zrychlené.

    Dášo, také užívej posledních slunečních dnů, třeba s hafíkem na procházce, kde pořídíš krásné fotky, na které je radost pohledět. Výlov ryb Tebou zdokumentovaný na rybníce Rožmberk, byl luxusní.

    OdpovědětVymazat
  4. Zahradu máš tedy opravdu krásnou. Jezírko, radost pohledět.
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky