Sklizeň hlíz gladiolů

Počátek měsíce října je ideálním časem pro sklizeň hlíz gladiolů. Gladioly, známé možná více pod českým názvem mečíky, jsou velmi dekorativní a okrasné květiny vypěstované z hlízek, které kvetou v letních měsících. Pojďme si připomenout jejich krásu v době měsíce srpna...





Hlízy gladiolů vysazujeme každý rok na nové stanoviště, abychom zamezili napadení hlíz plísněmi a parazity, které v půdě přežívají. Sází se okolo 8 až 10m hluboko do připravené kypré výživné zeminy v době, kdy se již neočekávají mrazy. Půda musí být dopředu připravena. Často se gladioly musí během vegetace podepřít oporou, protože stvoly jsou vysoké a štíhlé a rostlina má tendenci vyvracet se do stran. Po odkvětu je zapotřebí stvol z rostliny odstranit a nechat hlízu "dozrát". 

Sklizeň hlíz by měla probíhat v době, kdy je půda suchá, což s ohledem na letošní počasí je trochu těžké, protože je mokro... Rycími vidlemi nebo rýčem vyryjeme celou rostlinu,  z hlízy oklepeme hlínu, stvol odstřihneme a hlízu necháme zaschnout. Po zaschnutí vidíme, že na staré scvrklé hlíze se nachází hlíza nová, často jsou kolem ní ještě malé kuličky (brut), které nevyhazuji, ale také je zasadím do každoroční gladiolové školky. Novou hlízu oddělíme od staré, dočistíme ji, a poté uskladníme v místě, kde nám v zimě nepromrzne. Starou hlízu vyhodíme do bioodpadu, ale nikoliv do našeho kompostu.

Komentáře

  1. Diano, krásné mečíky. Mě některé ještě kvetou. Bohužel mám každoročně problémy s třásněnkami. Loni jsme hlízy před uskladněním úplně oloupali od všech slupek a letos je to lepší. Tvoje mečíky netrápí?
    Míša

    OdpovědětVymazat
  2. Mečíky jsem mívala, ale teď mi na ně nějak nezbývá na zahrádce místo. Ale líbí se mi moc.
    Hezké podzimní dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky