Jaro... aneb co dělat v zahradě v březnu...

Jaro je zde, buďme šťastní, pojďme obdivovat první květy,  zelenající se trávník a dělejme si plány, které si třeba můžeme zhmotnit do barevného návrhu naší letošní zahrady, se kterými se můžeme pochlubit kolegům v práci a tak trochu je inspirovat. Nepěstovali jste dosud chilli papričky? Sežeňte si od známých semínka a určitě si letos pár exemplářů vypěstujte. Chcete dětem udělat radost? Zasaďte hrášek a pár sazenic jahod. Máte rádi zelené čerstvé koření? Vysejte pár semínek petržele a máte po celý rok zelenou aromatickou nať třeba do polévky či na vařené brambory.  To vše můžete udělat právě teď v březnu.

Běh času nezastaví nic a vše ostatní je o nás a na nás...


A abychom se nezbláznili ze současné situace, pojďme si připomenout, co lze dělat v březnové zahradě. Pokud rtuť teploměru vystoupí na 12 či 15 st. C, začne zahradníka svrbět dlaň a ven prostě musí. S motyčkou  a zahradnickými nůžkami v ruce.  V zahradě je toho tolik co dělat... V prvé řadě musíme odstranit uschlé natě a stvoly víceletých rostlin, zastřihnout růže a traviny, dokončit řez a střih stromů a keřů, vyčistit jezírko, odstranit plevel, připravit si záhon na zeleninu a mrknout na trávník. Do skleníku lze již vyset odolnější druhy zeleniny, salát ředkvičky a koření, třeba kopr a kmín. Máte-li víc času, mrkněte na net a zkuste si objednat semena a sazeničky rostlin, které jste dosud nepěstovali. Můžete si zkusit vyrobit pěkné květináče, s dětmi pak třeba různé zápichy a dekorace s jarní a velikonoční tématikou. Myslím, že plánů a práce máme tedy více než dost, takže teď je zde pár snímků, které stojí za to. 
Držte se!








Komentáře

  1. V sobotu jsem si na zahradě mákla, ale bavilo mne to.
    Hlava si odpočinula od toho nepříjemného co na nás teď útočí.
    Klidné dny ve zdraví, Diano !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Je vidět že jste paní na svém místě. Mě by totiž třeba ani nenapadlo si někde hledat návrh zavlažování zahrady ale dobře. Jako pokud vám to takto dává smysl tak je určitě na místě se nějak začít zajímat o ty věci o kterých píšete.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky