Skleníček

chce se mi napsat můj milovaný skleníček, ale asi byste mne považovali za blázna...proč zrovna vcelku  na pohled "rozumná" ženská je zamilovaná do skleníku... to protože, si jej trošku musela vydupat...a nejenom proto...
Věc se má asi tak...že v rámci plánování a zakládání zahrádky, jsem si neuměla představit zahradu bez skleníku, ve kterém si předpěstuji letničky a vypěstuji kvalitní "bio" zeleninu. Představa to byla pěkná... Tak dlouho jsem o skleníku mluvila, až jednou, v zimě, byl tedy zakoupen...Na konci března toho roku jsem už byla lehce nesvá, protože stál složen v krabicích v garáži a jeho realizace výstavby byla v nedohlednu. 

Začala jsem tedy nejprve zlehka, jak jinak, o stavbě skleníku hovořit a mé argumenty přece byly jasné...skleník měl již stát minimálně měsíc, semena měla být zaseta, není nad kvalitní hodnotnou zeleninku z vlastních zdrojů atd...Poté se připojily lamentace typu...proč se tedy vyhazovaly peníze za něco, co zabírá prostor v garáži, a že vlastně  nebude od věci, když si skleník postavím sama, protože si vlastně všechno dělám sama...


 A tak jednoho sobotního odpoledne na konci měsíce dubna se začalo stavět...Na akci stavba skleníku se nakonec podíleli všichni naši hodní sousedi, ti zlí koukali přes plot, jakože co se to u nás děje, neboť se musely do země zabetonovat zemní vruty. V neděli večer bylo hotovo a nastal měsíc květen.

Uprostřed skleníku byl vybudován dostatečně široký chodník . Protože jsem byla nedočkavá a semena již klíčila v papírových sáčcích, tak jsem odmítla vytvořit ve skleníku patro. Dnes vím, že to byla chyba, ale co se dá dělat. Takže mám vlastně takové "teplé" záhony. Zeminu jsem dovnitř zakoupila a  postupně ji přihnojuji.Každý rok vhodím několik pytlů nové zeminy na záhony a pořádně zeminu prokopu. Ještě jsem za tři roky zeminu nevyměňovala, ale možná, že příští rok toto učiním.


Na fotkách je zachycen skleník v aktuálním stavu. Je to taková malá džungle, protože letničky jsou již venku, zbytek mnou plánovaných rostlin je na svých místech a do toho se zde vysemenily další rostliny, jako je třeba trhací salát nebo kopr...


Když najdu nějaký zapomenutý pytlík se semeny, prostě semena šoupnu do skleníku a nestačím se divit, jak rychle sazenice vyrostou.



 Ve skleníku také předpěstovávám jednoleté bylinky, bez kterých si neumím představit "letní stravu"...
Můj poslední postřeh je takový, že není nutno až tak spěchat se zasetím semen. Stejně lze sazenice ven dávat až poté, co jsme si jistí že nebude mrznout, s většinou choulostivějších letniček je to samé. V zimě mi ve skleníku přezimují některé choulostivější byliny, či zde čekají na vysazení namnožené růže a hortenzie. Nutno je však občas zalít a skleník vyvětrat.
Po výstavbě...


Komentáře

  1. Milá Diano, musím se smát. U nás by asi v dílně skončil nadobro. Dodací lhůty i na méně náročné chlapské práce jsou u nás pětiletky. Jeden nesložený skleník už nějaké desetiletí překáží u tchána, tak třeba...počkám, až bude syn zdatnější...
    Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, slíbila jsem za postavení skleníku vše co se dalo, např. nehynoucí lásku a každodenní manželské služby...nakonec jsem se upsala ďáblu... smlouvu mám na několik let. Chápu, jak je to někdy těžké, domluvit se na vybudování zajímavých věcí prospěšných blahu rodiny a navíc krásných... Kolik že je synkovi????

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Staršímu bude 13. Zatím vypadá nadějně. Technické věci (a hlavně stavby) ho moc baví. I na zahradě je někdy ochotný pomoci. Snad se nezkazí, puberta klepe na dveře.

      Vymazat
    2. Míšo, to znám, mému prvorozenému bylo nedávno 20 a pubertu jsme si "pěkně" odžili. Spíš nekomunikoval než se vzpouzel, ale pokud mohl, tak nedělal vlastně vůbec nic. Naštěstí, poslední 2 roky, se to mírně zlepšuje. Aktuálně bude mít na starosti zálivku, tak uvidím, až se vrátím za tři dny domů, jestli rostliny ve skleníku a v závěsných koších přežijí.

      Vymazat
  3. Jako by mi to, co předcházelo stavbě skleníku, něco připomínalo...
    Přece když muž řekne, že něco udělá, tak to udělá. Nemusí se mu to každých půl roku připomínat!:-))
    A tak hlavně, že se dílo podařilo a zelenině se daří. Není nad to, utrhnout si čerstvý kousek přímo ze skleníku.
    Ať Ti to pěkně roste Diano.

    OdpovědětVymazat
  4. Dianko, skleník jsme také řešili několik let, ale nakonec jsme ho nikdy ani nekoupili. Přiznám se, že od pěstování zeleniny jsem před pár lety ustoupila a snažím se zahrádku mít spíš kytičkovou. Ale to také ne doslova, díky blogu jsem objevila spoust krásných kytiček, které na zahradě chybí a tak mám ještě co dohánět. :o)
    Přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  5. Díky zásobě okurek hadovek, které ve skleníku rostou opravdu fantasticky rychle, zásobuji celou rodinu po celé léto voňavými plody. Jinak svoji zeleninovou zahrádku mám také malou, ale v zásadě zde mám všechny obyčejné zeleninky, alespoň v jednom miniaturním řádku. Jinak také miluji květiny a mám je všude. A stále nemám dost, a také neustále objevuji nové skvosty, které !musím" samozřejmě mít...třeba jednou...anebo po nich alespoň toužím...

    Děkuji Vám za Vaše postřehy a komentáře.

    Henrieto, je to všude stejné. Jsou to takové vesměs milé situace s těmi našimi věčně zaneprázdněnými mužíčky...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky