Když potkám náprstník...

přesněji náprstník červený (Digitalis purpurea) slézám z kola a jdu se na tuto úchvatnou  a prudce jedovatou bylinu i léčivku zároveň podívat z blízka, protože ten pohled stojí za TO!

 

 



 Náprstník lze pěstovat též na zahrádce. Je to dvouletka, a když se sama vysemení, tak se dá říci i víceletka. Sama jsem v minulých letech měla tu světlerůžovou varietu a k tomu bílou a opravdu od června do srpna, kdy kvete, vévodily tyto vysoké rostliny jako solitery části zahrádky. Bohužel jsem zjistila, že letos vysoký stvol již není vidět. Stejně tak jsem přišla o krásnou lupinu, okrasné vlčí máky a některá krásnoočka. Musím ale popravdě napsat, že nikdy tak krásné náprstníky, jako jsem dnes objevila v Klánovickém lesoparku, jsem nevypěstovala.

Pár polních letních rostlinek...


 A potom mne naprosto dostalo toto pole. Přemýšlela jsem, co je to za rostliny. Fialovo modré a sladce a silně vonící. Nepřišla jsem na to, až doma jsem si vyhledala, že to je

Svazenka vratičolistá.
Úchvatné byli i různé druhy travin...
Vůni letního lesa, nádherná oblaka, širé lány či lesní zákoutí vnímám již zcela prázdninově. Však se prázdniny kvapem blíží.

Komentáře

  1. Taky když potkám náprstník obdivuji jak je krásný a taky mám pocit, že ve volné přírodě je takový barevnější, výraznější. On když se člověk do té přírody zadívá, tak najde takovou spoustu krásných rostlin a ani vždycky nemusí vědět, co jsou zač. Stačí se na ně dívat.
    Hezkou neděli přeji!

    OdpovědětVymazat
  2. Dianko, náprstníky jsou nádherné, myslím, že jsem je naživo nikdy neviděla. Ten pohled opravdu stojí za to. Krása.
    Hezké dny přeji. D.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky