Čas bohyšek...(zelená barva v zahradě)

 Již tak druhý třetí týden jsou venku. Jejich jedinečně krásné zelené listy si razí cestu za světlem, jejich trsy mohutní. Bohyšky jsou poměrně nenáročné trvalky mající rády stín či polostín. Sluneční žár jim může v létě spálit listy. Nemají nijak velké nároky na pěstování, samozřejmě občasné přihnojení ke kořenům přivítají. Vzrostlé bohyšky jsou krásné i jako solitéry, dají se pěstovat v nádobách, pod stromy, mohou vyplnit prázdná místa na zahradě, v záhonech. Jak se zdá, jejich obliba neustále roste. Je to také díky tomu, že se poměrně snadno množí. Trs ostrým nástrojem (rýčem) prostě rozdělíme, opatrně část trsu vyjmeme a zasadíme jej na nové místo, vydatně zalijeme. Rok, kdy takto bohyšku vysadíme nemusí být až tak krásná, ale na podzim se její listy zbarví do zlatova a další rok na jaře vyrazí listy, které se rozvinou do nebývalé krásy. Jsou to trvalky, které kvetou modrými, bílými či fialovými květy. Tyto po odkvětu doporučuji ostříhat.  Mám asi sedm druhů těchto krásek.










Mohlo by Vás také zajímat:

Červená barva v zahradě

Komentáře

  1. Rostlinky znám, ale jejich jméno slyším poprvé. Neříká se jim ještě nějak jinak?
    Mají krásně dekorativní listy, takže jsou nádherné i bez květu.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  2. Dianko, bohyšku mám jednu již léta. Dlouho byla opomíjená, vždy mi jí něco sežralo, vypadala strašně. Ale loni jsme předělávali roh zahrady, bohyšku jsem si rozsadila i do květináče a teď vypadá skvěle. V květináči jí také svědčí.
    Koukám, kolik druhů jich máš, líbí se mi ta bíle žíhaná.
    Přeji krásné úterý.

    OdpovědětVymazat
  3. Henrieto, máš pravdu, bohyškám se také říká hosty nebo funkie a možná že existují i další názvy. Jejich dekorativní listy jsou úchvatné.

    Dášo, děkuji, fakt jsou parádní

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky