O trávníku...

Travní porost je v naší zahrádce stejně důležitý jako osázené plochy a záhony. Tedy, v mých plánech, snech a představách, jsem měla vždy trávník zdravý, hustý, svěže zelený, po kterém se dá chodit bosky. Jako je na fotografii...
zahrada, sekačka, trávník
http://bydleni.idnes.cz/rady-pro-obycejne-lidi-kteri-chteji-mit-krasny-travnik-p1k-/stavba.aspx?c=A080311_153355_rodinne_domy_web
Když jsem začala budovat zahrádku, tak jako první záležitost byla výměna zeminy a modelace plochy kolem domu, protože ačkoliv dům již v době naší koupě stál 9 let,  původní majitelka zahradu vůbec neřešila a nacházely se na ní zarostlé haldy zeminy, kamení atd. z výkopových prací ze stavby domu. Ačkoliv jsem byla opakovaně ujišťována zaměstnancem specializované zahradnické firmy, že zemina, která byla za nemalý peníz dovezena při její výměně za starou, je kvalitní, nejsem o tomto přesvědčena.  Zemina byla vyměněna nestejnoměrně, což by ani tak nevadilo, v různých hloubkách od 40 cm po 10 cm, ale zhruba tak na 100m se nacházejí tři pásma, přičemž ve dvou pásmech trávník vysloveně skomírá.

První travní pásmo...to ,,nejhorší" a po pravdě nejvíc námi zatěžované
Myslím, že trávníku věnuji značnou péči. Trávník  je 2x ročně vertikutován, na jaře a na podzim. Při tomto dochází k vytrhání seschlých drnů a mechu a k jeho celkovému provzdušnění. Dále trávník hnojím na jaře speciálním startovacím jarním hnojivem v rozmezí 1 měsíce 2x. Vždy hnojivo rovnoměrně a v přiměřeném množství rozházím těsně před inzerovaným deštěm, pokud se špatně hrudky rozpustí, ještě jim pomohu proudem vody.  Jednou použiji hnojivo podporující start trávního porostu, podruhé hnojivo proti zarůstání mechem. Pravidelně trávník sekám, ale po pravdě jsem již upustila od sekání těsně nad zemí, protože  v letních parných měsících dochází k jeho vysušení a seschnutí, ne-li sežehnutí, kdy vyšší trávník se tolik nevysušuje. Vzhledem k tomu, že používám na zálivku vodu z vodovodního řadu, v letních měsících trávník nezalévám, neboť je mi líto vody, jejíž cena je nemalá a v okolních obcích většinou panuje zákaz zálivky...


Trávník dále hnojím i v letních měsících a na podzim opět speciálním podzimním hnojivem, které by mělo trávník posílit před zimou. V zimě trávník využíváme ojediněle, snažíme se jej nezatěžovat. Po dešti trávím i několik hodin a poctivě doluji dlouhým tenkým"dloubačem" plevel ručně, hubení plevelu chemickou cestou se mi neosvědčilo, protože to již tak ubohému trávníku uškodilo asi z mých dřívějších zásahů nejvíc.


Třetí ,,lepší travní pásmo"...
Přes to, má představa hustého travního koberce, tak jak jej znám z Anglie, je značně vzdálená realitě. Myslím, že je to částečně toxickou "novou" zeminou, letními vedry a pravděpodobně mi není z hůry přáno a dáno... Co se týče travního semena, bylo zakoupeno dle preferencí nejkvalitnější, určené pro zátěžový typ travního porostu, ale od zasetí trávy v době před 4. lety, jsem již plešiny  přezasila za pomocí nové kvalitní hlíny semenem určeným pro slunná místa, stinná místa atd., ale výsledek je stejně nevalný. Možná, že byl ještě horší v době, kdy jsme neměli psíky, teď alespoň holá místa přisuzujeme "malé" psí úlevě. Myslím, že dalším travním škůdcem jsou mravenci, kterých mám v trávníku  požehnaně. Aktuální deštivé počasí mému trávníku svědčí, ale stejně se trápím tím, že to není ONO!

Máte zkušenosti s obnovou trávníku, jeho léčením a péčí? Prostě rady, které se dají aplikovat? Pokud ano, budu ráda, když je zde uvedete.


Komentáře

  1. Diano, s trávníkem Ti opravdu neporadím. Ten můj na chatě je sice pravidelně sekán, ale to je asi tak všechno. Místy je prorostlý mechem a každý rok mi poslouží pro hojnou sklizeň květu sedmikrásky. Přesto ho mám ráda:-). Je ale pravda, že většinu roku je díky přirozené vlhkosti podloží, krásně zelený.
    Držím Ti palce, ať je trávník brzy podle Tvých představ. Je to krásný koníček...
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Henrieto, úplně si Váš trávník představuji, jak je pěkně zelený a zdravý. Stačí jej občas zkrátit a hotovo. To je výhoda přirozeného prostředí a moudré přírody. Bohužel u nás tento základ chybí. Tak alespoň jej půjdu podpořit milými slovy, třeba se trochu vzpamatuje. Přeji Ti krásný 1. máj a polibek pod rozkvetlým stromem.

      Vymazat
  2. Muzu se zeptat ohledne vertikulace travniku? Vubec jsem to nijak neresila, ale ted jsem o tom hodne precetla a rada bych taky zvertikulovala travnik. Neni na to uz pozde? A jaky vertikulator poridit? Dost me zaujal tento - https://www.naradi-vesely.cz/vertikutator-ev3618.html - je to spravna volba? Dekuji za rady

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Petro, vertikutace trávníku je doporučována na jaře a na podzim, což je samozřejmě dost "široký" pojem. Asi záleží od polohy místa a aktuálnímu počasí. Náš trávník se nachází v místě, které je 250m nad mořem, takže je to kraj nížinný, ve kterém nastává dříve jaro a zima přichází o něco později. Proč vertikutaci děláme??? Pokud bych měla trávník jako má Henrieta, přirozený, v místě odpočinku, tak bych tomuto vertikutativnímu trendu nepodléhala. Náš trávník je velmi zatěžovaný. Minimálně půl roku po něm běháme celá rodina včetně zvěře, sportujeme na něm, děti si na něm hrají atd. Tak jsem hledala nějakou možnost, jak mu pomoci a jak jej zlepšit. Nabízela se vertikutace. Zakoupili jsme docela obyčejný přístroj s přívodem na el. zn. Florabest, koupen v Lidlu, který má dvě funkce. Samotnou vertikutaci provádí můj muž, protože je to fyzicky namáhavé. Po každém projetém řádku, musí ze zásobníku vysypat zachycenou trávu. Tuto odvážíme, protože bych jinak zahltila kompost. Vertikutaci provádí křížem. Trávník poté týden vypadá naprosto příšerně. Je vytrhaný, místy olysalý... V tento okamžik jej dosazuji, místo zalévám. Po týdnu se trávník vzpamatuje a myslím, že nabere druhý den. Pokud právě prší, tak najednou si člověk uvědomí, že vertikutativní zásah má svůj smysl. Poté jej pohnojím. Někdo též v momentu, kdy je vertikutace provedena, trávník prosype křemičitým pískem, což je doporučováno v těžké jílovité půdě. K době vertikutace..., záleží na Vaší poloze, myslím však, že lze vertikutaci ještě provést. My ji vertikutujeme v březnu, na podzim pak na konci října či na počátku listopadu. Co se týče typu přístroje, tak bych se rozhodovala podle velikosti travnaté plochy, čím větší plocha, tím bych volila výkonější přístroj s pojezdem. Pokud se jedná o malou travnatou plochu, volila bych cenově dostupný přístroj. Dívala jsem se na stránku ke je vertikutátor 3618 a myslím, že to dle popisu je kvalitní přístroj v dobré cenové relaci. Ještě doporučuji mužskou sílu...a ženskou chválu. Doufám, že budete mít krásný trávník, po kterém se dá chodit bosky.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, jeste co doporucuji ze sve zkusenosti na travnik, tak je https://www.maxtechnika.cz/hadicovy-buben-samonavijeci-wl-w3b20-hadice-20-m.html - snadno se s nim manipuluje a je snazsi pravidelne kropit zahradu ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Já už se těším, až budeme mít zase krásně zelený trávník. I když máme zahradu velkou, přesto se ji snažíme udržovat. Je jasné, že když jsou v létě velká sucha, tak trávník moc zelený není, protože ho nezaléváme. To bychom na celou zahradu spotřebovali strašně moc vody. Před dvěma lety koupil přítel zahradní traktor , se kterým zvládnu zahradu posekat i já. Není na tom vůbec nic těžkého. Je super, že zahradní traktory jsou, protože pro někoho, kdo má hodně velký trávník, je to velké usnadnění práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, takový zahradní traktor musí být super. Já se na tom vždycky chtěla projet, ale nikdy jsem bohužel neměla možnost. Každopádně taky jsme nad ním přemýšleli. Nakonec jsme ale potřebovali peníze na něco jiného, tak manžel místo traktoru koupil klasickou benzínovou sekačku. Na druhou stranu už ji máme snad 5 let a pořád bez problému funguje, tak to byl asi dobrý kup.

      Vymazat
  6. Já teda co mám zkušenost, tak pokud chce člověk hezký trávník, asi nejdůležitější je aby měl dostatek vláhy. Ten můj toto bohužel neměl, tak podle toho taky vypadal. Letos se mi to ale konečně povedlo dát dopořádku. Začátkem léta jsem na zahradě nainstaloval zavlažovací systém a už v červenci bylo vidět jak moc to trávníku prospělo. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky