Srdcovka - moje srdcová záležitost

 Když mi rozvete srdcovka, vzpomínám na dětství. Tuto nádhernou květnovou trvalku, která kvete pouze jednou do roka a to v květnu, mám spojenou s babičinou zahrádkou v Medlešicích. Jako malá holčička jsem fascinovaně stála u "keříčku" zasazeném na polostinném místě a pozorovala drobné růžové kvítky ve tvaru srdíčka s bílým středem na "větvičce". Asi byla tato srdcovka vyjímečná, protože se kolemjdoucí zastavovali a obdivovali jí i slovy. Zajímavé je, že pro babičku Boženku nebyla tou "podstatnou" květinou, nikdy na ni nepěla žádné ódy, prostě milovala květiny jiné, spojené s jejími příběhy. Ale srdcovku nijak neomezovala a nepřesazovala a vytrvalá srdcovka si postupně během let vytvořila nové odnože a vesele se rozrůstala. 



Takže jak na ni...

Je to prosté, vyberte jí místo, které bude klidné a nebudete zde během sezóny zbytečně okopávat půdu... prostě mezi dalšími trvalkami, které začnou kvést na počátku června, kdy již srdcovka není exkluzivní rostlinou, ale postupně sesychajícím a žloutnoucím křoviskem. Srdcovka totiž po odkvětu ztratí svou sílu a postupně se během léta uklidí zpět do země, kde vyčká na další rok, kdy na počátku dubna vyrazí ze země její první listy a lodyhy, na kterých se postupně objeví květy ve tvaru srdíček. Variety jsou asi tři, růžová, bílá a tmavě růžová s červeným nádechem. 

Pokud dáte srdcovce prostor a klid, tak se sama rozmnoží. Tyto zakořeněné rostlinky můžete po jejím odvětu přesadit.  Nemá ráda místa s nepropustnou jílovitou půdou a má ráda vlhko.



Mým srdcovkám paradoxně prospěla "nepéče" v době rekonstrukce domu, kdy jsem se k záhonům nedostala a ona měla roční klid, při kterém se oddenky rozmnožila...
 
A jeden dobrý tip na závěr... Srdcovka je vhodná i k řezu, vydrží ve váze přibližně týden stejně jako ostatní květiny. Upozornění... srdovka je jedovatá, ale předpokládám, že jí nebude ani požívat či si její květy dávat na zákusky, prostě si při manipulaci s ní dáte pozor...
 


 

 

Komentáře

  1. Babička i později mamka měly na zahrádce srdcovku. Jako malé holce se mi strašně líbila ta srdíčka. V zahrádce ji nemám, ale když ji někde vidím, tak si s potěšením říkám : jéééé srdíčka.
    Pěknou dnešní neděli a hezké i další dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, tvá slova dokazují, jak byla srdcovka kdysi oblíbená. Děkuji za přání a také se měj krásně a pohodově.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky