Co by byla zahrada bez listopadek a hvězdnic?

Byla by jednoznačně smutná! 

Listopadky či chryzantémy jsou dalším velmi oblíbeným druhem nádherně kvetoucích trvalek našich babiček. Dnešní zahradnictví nabízejí daleko větší množství vyšlechtených odrůd, které si již můžete zakoupit předpěstované a třeba i vytvarované do pěkně kulatých střihů, já však dávám přednost listopadkám ze záhonu. 


 Listopadky mají jednoduchý i plný květ, jejich barevná škála je široká, mohou mít bílé květy, růžové, žluté, červené, jemně fialové a oranžové, světle zelené a jiné. Pouze modré květy u listopadek nenajdete, leda tak v květinářství obarvené inkoustem... Listopadky jsou trvalky, tedy na jednom místě kvetou i několik let bez přesazení. Po odvětu, stačí třeba až na jaře, jejich uschlé výhony zkrátíme nůžkami. Z trsu začnou růst na jaře výhony nové. Rostlinu také lehce přihnojíme a v největších dobách sucha ji zalijeme ke kořenům. Pokud bychom chtěli docílit nějakého tvaru korunky, musíme ji od jara zastřihovat. Na jaře lze také rostlinu dělit, přesadit, či část odděleného trsu zasadit do truhlíku či nádoby.






Hvězdnice (astry) jsou drobnokvětým listopadkám velmi podobné a kvetou také na konci léta a na začátku podzimu. Pěstují se obdobně jako listopadky a pokud přihmouříme-li jedno oko, dá se říct, že kvetou i modře...




Komentáře

  1. Měla jsem na zahrádce kdysi trs listopadek, ale pak se mi nějak vytratily. Měla bych je obnovit, k podzimu patří.
    Hezké dny, Diano!
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky