Kolobrzeg... město parků,

květin, racků, psů, dobrých restaurací, severského stylu a chladného moře. Když jsem hledala informace o tomto městě, asi nejvíc mne zaujala informace o zničení města v závěru druhé světové války. Kolobrzeg, stejně jako další polská města, byl vybombardován a takřka zmizel z mapy.  Tedy skoro všechny budovy tohoto města musely být postaveny znovu. Byla postavena katedrála, radnice i maják tvořící dominantu města a zajímavé vysoké a štíhlé domy v centru města. A staví se dál. Hrázděné domy s vysokými strmými střechami a malými okny nahrazují prosklené hotely a současná betonová architektura. Jasně poznáte rukopis stavitelů 70.tých let a jejich všude se vyjímající domy z panelů, s malými byty a balkóny... Myslím, že si však dali pováleční polští architekti záležet, protože střed města a přístav je velmi malebný. Můžete se projít krásnými parky s tradičními letničkovými květinovými záhony, květiny rostou v závěsných koších a na mnoha balkonech tvoří v pravdě jejich košatou ozdobu. 



















Komentáře

  1. Nevím jak se to stalo, ale uniklo mé pozornosti několik Tvých příspěvků a přitom jsou tak hezké. Vše jsem si prohlédla, pročetla.
    Polsko mám za humny. Od svého mládí, kdy jsme potkávali Polky pracující v našich textilkách, jsem měla na Polsko určitý skoro negativní pohled. Ale časem jsem ho musela změnit. Některá města opravdu povstala z mrtvých. A stojí za to navštívit je.
    Měj se hezky, Diano!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Hani, celý život mám stejné pocity jako ty, ale je pravdou, že stejně jako naše města a vesnice povstávají z popela, tak i válkou zničené a chudé země, držené pod krkem dalších 50 let velkým bratrem, které s námi sousedí a máme je takřka za humny, se stávají zajímavými a atraktivními. Západní Pomořany se asi vymykají z průměru a šedi této země. Děkuji Ti za komentář, a čtení a přeji krásné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky